Korporacja TIANSHI wykorzystując najnowsze technologie produkuje szeroką gamę produktów z zawartością wapnia:
- Biowapń dla dorosłych,
- Biowapń dla obniżenia stężenia cukru,
- Biowapń dla dzieci,
- Biowapń dla usprawnienia pracy mózgu,
- Biowapń Gai-Bao,
- Biowapń Gu-Bao z soją,
- Biowapń do ssania w tabletkach.
Spośród mikroelementów budulcowych, z których składa się organizm człowieka, wapń zajmuje 5-te miejsce po węglu, tlenie, wodorze i azocie. Jeżeli chodzi o ilość wapnia w organizmie, to jest on “królem pierwiastków”, ponieważ normalnie w organizmie człowieka znajduje się około 2,5 kg wapnia: 99% w układzie kostnym, 1% we krwi i komórkach tkanek miękkich. Praktycznie wapń odgrywa w organizmie człowieka rolę kleju, “cementując” go. Jony wapnia mają właśnie takie rozmiary, które pozwalają wchodzić do komórki i z łatwością z niej wychodzić. Wchodząc do komórki, jon wapnia (7000 razy mniejszy od komórki) pozostawia w niej kompleks substancji odżywczych, a następnie wędruje po następną porcję tych substancji. Wapń „niezjonizowany” przyswaja się z wielkim trudem. Aby zostać przyswojonym, wapń z formy cząsteczkowej musi przejść w postać jonową. Dlatego połykanie zwykłych tabletek z wapniem rzadko uzupełnia niedobory wapnia w organizmie.
Natomiast biowapń korporacji Tianshi jest produkowany w postaci jonów wapnia. Jego cząsteczki są otoczone przez aminy, które pod względem składu chemicznego są identyczne z komórkami błony śluzowej jelita cienkiego i dlatego S” przyswajalne w 95-98%.
Nie wystarczy po prostu spożywać wapń, trzeba jeszcze go przyswoić!
Przyswajalność jonów wapnia przez organizm ludzki w wielkiej mierze decyduje o stanie zdrowia danej osoby. Otóż, u osoby zdrowej komórki organizmu przyswajają wapń na poziomie do 30%.
Nie wystarczy po prostu spożywać wapń, trzeba jeszcze go przyswoić!
Przyswajalność jonów wapnia przez organizm ludzki w wielkiej mierze decyduje o stanie zdrowia danej osoby. Otóż, u osoby zdrowej komórki organizmu przyswajają wapń na poziomie do 30%.
Wapń jest mikroelementem “magicznym”. W toku przemian metabolicznych nasze komórki ciągle produkują energię, w wyniku czego powstają reszty kwasów organicznych i nieorganicznych. Są to produkty metlabolizmu komórkowego, które powinny być wydalone z organizmu.
Jony wapnia utrzymując pH krwi w środowisku lekko alkalicznym (na poziomie 7,O-7,-4) odgrywają zasadnicza rolę. Utrzymywanie organizmu w stanie lekko zasadowym jest najważniejszą biologiczną funkcją jonu wapniowego. Jeżeli pH krwi ma odczyn kwaśny (pH < 7,0), trudno jest przyswoić substancje odżywcze w ilościach, wystarczających dla pełnego utrzymania zdrowia. pH (ang. Polenlia Hydrogen, potencjalny wodór) określa stężenie jonów wodoru w surowicy krwi. Prawidłowe pH krwi waha się w granicach 7,35 - 7,45. Każde odchylenie od normy, szczególnie w stronę kwasową, powoduje obniżenie przyswajalności jonów wapnia przez komórki do poziomu 5· 7%. To wywołuje zaburzenia w pracy komórek organizmu: zostaje utrudnione wydalanie toksyn z komórek (zatrucie komórek toksynami) co powoduje powstawanie różnorodnych chorób.
Stan zdrowia znacznie poprawia się z chwilą przejścia organizmu ze stanu pH kwasowego do stanu alkalicznego. Jony wapnia sprawiają, że organizm ma odczyn alkaliczny, co zwiększa wchłanialność wapnia do krwi i tkanek. Jeśli pH krwi zwiększy się chociażby o 0.15%, to wychwyt wolnego tlenu zwiększa się aż o 65%!
Wapń jest magazynowany w szkielecie. Kiedy wapń jest dostarczany w wielkich ilościach z pożywieniem, nadmiar jego jest gromadzony w częściach końcowych kości w postaci kolczastych krysztalików (hydroxyapatytu). Zapasy te są wykorzystywane w okresach, kiedy gwałtownie zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na wapń, szczególnie podczas dojrzewania, podczas ciąży i karmienia piersią u kobiet, w czasie stresów, zmiany pogody itp. Kiedy zapasy te wyczerpują się, a nowe nie gromadzą się z powodu małej jego zawartości w pożywieniu, wtedy organizm pobiera wapń z samych kości i zębów. Skutki tego to osteoporoza, osteomalacja, łamliwość kości, choroby zębów. Wapń jest potrzebny nie tylko dla mocnych kości i zdrowych zębów, ten mikroelement odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, w prawidłowej czynności serca, w regulacji działania enzymów, między innymi insuliny; wapń w układzie nerwowym pełni funkcję substancji bodźcowej, aktywnie przenoszącej impulsy nerwowe. Niedobór tego pierwiastka powoduje stany lękowe, nadpobudliwość, zniechęcenie, nerwowość, w ciężkich stanach prowadzi do tężyczki i drgawek. Prawidłowa przemiana wapnia we krwi wpływa na pracę trzustki, wątroby i nerek. Zdaniem większości uczonych, spożywanie dostatecznej ilości wapnia w okresie dorastania i dojrzewania utrzymuje organizm w tym stanie przez długie lata. Żaden inny mikroelement nie spełnia w organizmie ludzkim tyle funkcji.
Według różnych źródeł, dawka dobowa wapnia w pożywieniu człowieka waha się od 800 do 1500 mg. W tym, dla kobiet w ciąży - 1000 mg, matek karmiących 1200 mg, dla dzieci l-5 lat - 800-900 mg, dla dzieci i młodzieży w wieku 6-17 lat - 1200-1500 mg, dla dorosłych - 800 mg, dla dorosłych w okresie przekwitania - 1500 mg na dobę. Należy pamiętać, że większa część wapnia zostaje wydalona z moczem - do 700 mg wapnia u dorosłych w ciągu doby.
Na podstawie wyżej przedstawionych danych można stwierdzić, że niedobór wapnia jest zjawiskiem powszechnie spotykanym u ludzi. Stąd konieczność stosowania w diecie biologicznie aktywnych dodatków. zawierających wapń, nie podlega dyskusji. Niestety, u większości firm, produkujących BAD-y, wapń występuje jako nierozpuszczalny węglan wapnia. co znacznie obniża skuteczność jego działania, ponieważ w takiej postaci wapń jest przyswajalny przez organizm w bardzo małych ilościach. Również, jak już było powiedziane, osoby w starszym wieku nie mogą przyswoić takiej ilości wapnia z pożywienia, jak osoby jak osoby młode. Uwalnianie jonów wapnia - proces o ogromnym, znaczeniu dla przenoszenia i biologicznego działania tej substancji - wymaga kwaśnego środowiska. Ale organizm człowieka w wieku 60 lat wytwarza tylko 25% ilości kwasu żołądkowego, wydzielanej w wieku lat 20. Możliwości uwalniania jonów wapnia z pokarmu są u osób po sześćdziesiątce znacznie mniejsze, w związku z fizjologicznym niedoborem witaminy D3 w tym wieku. Dotyczy to także osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego, układu wydzielania wewnętrznego, gdy jest zaburzona przemiana wapnia w organizmie. Jest to kolejny argument, przemawiający na korzyść przyjmowania BAD-ów korporacji TIANSHI, które dostarczają wapń w postaci jonów, a więc są przyswajane prawie natychmiast, niezależnie od ilości kwasów żołądkowych.
Również sportowcy, którzy w czasie zawodów tracą dużo wapnia i pierwiastków śladowych wraz z polem, powinni dostarczyć organizmowi dużo wapnia i innych mikroelementów. Przyjmowanie preparatów TIANSHI z zawartością jonów wapnia gwarantuje uzupełnienie niedoboru wapnia, a co za tym idzie, pomaga w osiągnięciu wysokich rezultatów sportowych i w zachowaniu zdrowia. Dotyczy to również wszystkich, którzy w swojej pracy doświadczają dużego fizycznego i umysłowego obciążenia, W związku z powyższym, stosowanie biowapnia korporacji TIANSHI jest zalecane dla każdego człowieka.
(Materiał źródłowy: www.iris-tiens.pl)