Wśród różnorodności otaczającej nas przyrody, są prawdziwie unikalne twory, takie jak np. niebiesko-zielony mikrowodorost: spirulina. Zawiera ona ogromną kombinację cennych dla organizmu ludzkiego substancji. Niektóre z nich są bardzo rzadkie i w pożywieniu roślinnym nie występują.

Obecnie wiele firm opracowuje swoje preparaty na bazie spiruliny. W odróżnieniu od nich “TIANSHI SPIRULINA” jest pozyskiwana z dziko rosnących mikrowodorostów (alg) z czystego ekologicznie jeziora Czinchaj z zastosowaniem nowoczesnej biotechnologii. Oprócz tego celem wzmocnienia efektu leczniczego do tabletek dodawany jest preparat Kordyceps.
Białko w preparacie “SPIRULINA” jest bardzo łatwo przyswajalne; jego współczynnik przyswajalności wynosi: 65-80% (białko z soi - 40%). Preparat zawiera 18 niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka aminokwasów, w tym 8 nie jest syntetyzowane w naszym organizmie. “SPIRULINA” zawiera również wiele makro i mikroelementów (żelazo, wapń, sód, potas, miedź, magnez, mangan, cynk, fosfor, selen), dużą ilość beta-karotenu, kwas nukleinowy, kwas rybonukleinowy, chlorofil ( :źródło magnezu), cholinosterazę (czynna substancja oczyszczająca organizm, stymulująca system odpornościowy, powstrzymująca rozwój komórek nowotworowych), polisacharydy, mannitol, fenol, kwas y-linolenowy, witaminy, enzymy i inne złożone związki biochemiczne.
l gram Spiruliny zawiera tyle samo aktywnych składników odżywczych co 1 kg warzyw, przy czym poszczególne związki składowe zostały skomponowane w najbardziej optymalnych proporcjach, z uwzględnieniem zapotrzebowania ludzkiego organizmu.
l gram Spiruliny zawiera tyle samo aktywnych składników odżywczych co 1 kg warzyw, przy czym poszczególne związki składowe zostały skomponowane w najbardziej optymalnych proporcjach, z uwzględnieniem zapotrzebowania ludzkiego organizmu.

- Jest bogata w żelazo i witaminę B 12. 10 gramów spiruliny zawiera ilość żelaza będącą ekwiwalentem 320 g wątroby;
- Zawartością witaminy B Spirulina przewyższa wątrobę 3-krotnie, dlatego jest ona skutecznym środkiem w profilaktyce leczenia deficytu żelaza i anemii złośliwej.
- Spirulina jest otrzymywana z wodorostów bogatych w poliozę wspomagającą leczenie choroby popromiennej; poprawia proces tworzenia połączeń w komórkach mózgowych.
- Spirulina zawiera kwas y-linolenowy, który sprzyja tworzeniu prostaglandyny, dlatego reguluje ciśnienie krwi, pomaga w podziale komórek, leczy procesy zapalne, serce i cukrzycę. Uczeni japońscy przedstawili fakty, iż u osób chorych na cukrzycę w ciężkiej formie, po podawaniu preparatu przez 8 tygodni, poziom cukru obniżył się do poziomu form lekkich. W Japonii wiele osób używa Spiruliny, i ok. 45% stosuje ją w celu leczenia różnych schorzeń, a 25% leczy w ten sposób cukrzycę.
- Enzymy oraz inne substancje czynne Spiruliny mogą przyspieszyć proces leczenia i przemiany materii, zapobiegać keratodermii.
- W 100 gramach Spiruliny zawarte jest 50 mg B-karotenu, który przekształcając się w witaminę A zapobiega kurzej ślepocie, wspomaga rozwój układu wzrostu i narządów płciowych. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi i dlatego leczy sklerozę tętnic w schorzeniach naczyń sercowych, spowalnia procesy starzenia
Spirulina polecana jest w przypadku następujących schorzeń i stanów chorobowych:
- Profilaktyka i leczenie anemii spowodowanej niedoborem żelaza, różne formy złośliwej anemii, w tym raka krwi (białaczka).
- Oczyszczenie jelit i odbudowa mikroflory układu pokarmowego, chroniczne choroby jelit, profilaktyka
nowotworu jelita grubego. - Chroniczne stany zapalne, gruźlica, bronchit itp.
- Profilaktyka i leczenie chorób stawów, regulacja wzrostu w okresie dorastania,
- Profilaktyka i leczenie postępującej krótkowzroczności, katarakty i inne choroby narządu wzroku, uszkodzenie siatkówki oka u diabetyków.
- Leczenie cukrzycy; w stanach wymagających regularnego brania insuliny, w znacznym stopniu można obniżyć stosowana dawkę.
- Profilaktyka i leczenie arteriosklerozy, sklerozy naczyń krwionośnych mózgu, po zawale; reguluje ciśnienie tętnicze, leczy nadciśnienie.
- W stanach niskiej odporności organizmu, powtarzających się grypach, dla osób na diecie (także jako składnik wzbogacający pożywienie).
- Po przebytych chorobach nowotworowych; w czasie i po chemioterapii oraz radioterapii - jako środek wzmacniający i odtruwający organizm; w czasie tych terapii - celem ochrony zdrowej tkanki przed uszkodzeniami.
- W chorobach skóry, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się jej; przy braku keratyny (pękanie skóry na piętach); wygładzeniu zmarszczek, leczeniu trądziku.
- Przyspieszenie procesu zdrowienia po urazach, stłuczeniach i pourazowych komplikacjach.
- Dla poprawienia wyglądu cery, zaleca się sporządzenie maseczki z 2-3 sproszkowanych tabletek rozpuszczonych w wodzie.
Przeciwwskazania:
W związku z wysoką zawartością białka w Spirulinie należy zachować ostrożność przy chorobach nerek, jeśli zalecane jest ograniczenie pokarmów o dużej zawartości białka. Nie należy łączyć Spiruliny z Chitosanem i Podwójną Celulozą. Nie podawać w ostrych stanach choroby wrzodowej (żołądkowo-jelitowej). Trwałe używanie nie powoduje jakichkolwiek efektów ubocznych. poprawienia wyglądu cery, zaleca się sporządzenie maseczki z 2-3 sproszkowanych tabletek rozpuszczonych w wodzie.
(Materiał źródłowy: www.iris-tiens.pl)
(Materiał źródłowy: www.iris-tiens.pl)