czwartek, 18 sierpnia 2011

SPIRULINA - biologicznie aktywny preparat TIANSHI


Wśród różnorodności otaczającej nas przyrody, są prawdziwie unikalne twory, takie jak np. niebiesko-zielony mikrowodorost: spirulina. Zawiera ona ogromną kombinację cennych dla organizmu ludzkiego substancji. Niektóre z nich są bardzo rzadkie i w pożywieniu roślinnym nie występują.
spirulinaW środkowej części Afryki, niedaleko jeziora Czad, ludność tubylcza nigdy nie choruje na te choroby, które są często obserwowane u współczesnych ludzi na innych kontynentach. Wyglądają bardzo zdrowo i prawie wszyscy są ludźmi długowiecznymi. Badając ich życie uczeni spostrzegli, że ludzie ci zawsze spożywają zielone glony rosnące w jeziorze. W języku współczesnym nazwano je spiruliną. Roślina ta była również podstawowym elementem pożywienia legendarnych Azteków w Ameryce Południowej.
Obecnie wiele firm opracowuje swoje preparaty na bazie spiruliny. W odróżnieniu od nich “TIANSHI SPIRULINA” jest pozyskiwana z dziko rosnących mikrowodorostów (alg) z czystego ekologicznie jeziora Czinchaj z zastosowaniem nowoczesnej biotechnologii. Oprócz tego celem wzmocnienia efektu leczniczego do tabletek dodawany jest preparat Kordyceps.
Białko w preparacie “SPIRULINA” jest bardzo łatwo przyswajalne; jego współczynnik przyswajalności wynosi: 65-80% (białko z soi - 40%). Preparat zawiera 18 niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka aminokwasów, w tym 8 nie jest syntetyzowane w naszym organizmie. “SPIRULINA” zawiera również wiele makro i mikroelementów (żelazo, wapń, sód, potas, miedź, magnez, mangan, cynk, fosfor, selen), dużą ilość beta-karotenu, kwas nukleinowy, kwas rybonukleinowy, chlorofil ( :źródło magnezu), cholinosterazę (czynna substancja oczyszczająca organizm, stymulująca system odpornościowy, powstrzymująca rozwój komórek nowotworowych), polisacharydy, mannitol, fenol, kwas y-linolenowy, witaminy, enzymy i inne złożone związki biochemiczne.
l gram Spiruliny zawiera tyle samo aktywnych składników odżywczych co 1 kg warzyw, przy czym poszczególne związki składowe zostały skomponowane w najbardziej optymalnych proporcjach, z uwzględnieniem zapotrzebowania ludzkiego organizmu.
spirulina
  • Jest bogata w żelazo i witaminę B 12. 10 gramów spiruliny zawiera ilość żelaza będącą ekwiwalentem 320 g wątroby;
  • Zawartością witaminy B Spirulina przewyższa wątrobę 3-krotnie, dlatego jest ona skutecznym środkiem w profilaktyce leczenia deficytu żelaza i anemii złośliwej.
  • Spirulina jest otrzymywana z wodorostów bogatych w poliozę wspomagającą leczenie choroby popromiennej; poprawia proces tworzenia połączeń w komórkach mózgowych.
  • Spirulina zawiera kwas y-linolenowy, który sprzyja tworzeniu prostaglandyny, dlatego reguluje ciśnienie krwi, pomaga w podziale komórek, leczy procesy zapalne, serce i cukrzycę. Uczeni japońscy przedstawili fakty, iż u osób chorych na cukrzycę w ciężkiej formie, po podawaniu preparatu przez 8 tygodni, poziom cukru obniżył się do poziomu form lekkich. W Japonii wiele osób używa Spiruliny, i ok. 45% stosuje ją w celu leczenia różnych schorzeń, a 25% leczy w ten sposób cukrzycę.
  • Enzymy oraz inne substancje czynne Spiruliny mogą przyspieszyć proces leczenia i przemiany materii, zapobiegać keratodermii.
  • W 100 gramach Spiruliny zawarte jest 50 mg B-karotenu, który przekształcając się w witaminę A zapobiega kurzej ślepocie, wspomaga rozwój układu wzrostu i narządów płciowych. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi i dlatego leczy sklerozę tętnic w schorzeniach naczyń sercowych, spowalnia procesy starzenia
Spirulina polecana jest w przypadku następujących schorzeń i stanów chorobowych:
  • Profilaktyka i leczenie anemii spowodowanej niedoborem żelaza, różne formy złośliwej anemii, w tym raka krwi (białaczka).spirulina
  • Oczyszczenie jelit i odbudowa mikroflory układu pokarmowego, chroniczne choroby jelit, profilaktyka
    nowotworu jelita grubego.
  • Chroniczne stany zapalne, gruźlica, bronchit itp.
  • Profilaktyka i leczenie chorób stawów, regulacja wzrostu w okresie dorastania,
  • Profilaktyka i leczenie postępującej krótkowzroczności, katarakty i inne choroby narządu wzroku, uszkodzenie siatkówki oka u diabetyków.
  • Leczenie cukrzycy; w stanach wymagających regularnego brania insuliny, w znacznym stopniu można obniżyć stosowana dawkę.
  • Profilaktyka i leczenie arteriosklerozy, sklerozy naczyń krwionośnych mózgu, po zawale; reguluje ciśnienie tętnicze, leczy nadciśnienie.
  • W stanach niskiej odporności organizmu, powtarzających się grypach, dla osób na diecie (także jako składnik wzbogacający pożywienie).
  • Po przebytych chorobach nowotworowych; w czasie i po chemioterapii oraz radioterapii - jako środek wzmacniający i odtruwający organizm; w czasie tych terapii - celem ochrony zdrowej tkanki przed uszkodzeniami.
  • W chorobach skóry, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się jej; przy braku keratyny (pękanie skóry na piętach); wygładzeniu zmarszczek, leczeniu trądziku.
  • Przyspieszenie procesu zdrowienia po urazach, stłuczeniach i pourazowych komplikacjach.
  • Dla poprawienia wyglądu cery, zaleca się sporządzenie maseczki z 2-3 sproszkowanych tabletek rozpuszczonych w wodzie.

    Przeciwwskazania:
W związku z wysoką zawartością białka w Spirulinie należy zachować ostrożność przy chorobach nerek, jeśli zalecane jest ograniczenie pokarmów o dużej zawartości białka. Nie należy łączyć Spiruliny z Chitosanem i Podwójną Celulozą. Nie podawać w ostrych stanach choroby wrzodowej (żołądkowo-jelitowej). Trwałe używanie nie powoduje jakichkolwiek efektów ubocznych. poprawienia wyglądu cery, zaleca się sporządzenie maseczki z 2-3 sproszkowanych tabletek rozpuszczonych w wodzie.




(Materiał źródłowy: www.iris-tiens.pl)