Czosnek stosowany jest od 5000 lat jako środek profilaktyczny, jego efektywność jest ogólnie znana, jednak ostry i nieprzyjemny zapach często przeszkadza w jego spożywaniu. Badania przeprowadzone w ostatnich latach dowiodły, że ilość leczniczych składników zawartych w czosnku jest 500 razy mniejsza od ilości leczniczych składników zawartych w skoncentrowanym oleju z czosnku. Uczeni za pomocą najnowszych technologii opracowali ekstrakt z czosnku (olej czosnkowy), który nie posiada nieprzyjemnego zapachu i może dla wszystkich stać się bardzo przydatnym środkiem (3 kapsuły - oleju czosnkowego TIANSHI = 10 “główek” czosnku). Działanie antybakteryjne: badania dowodzą, że olej czosnkowy może tłumić powstawanie i niszczyć: pałeczki okrężnicy, prątki gruźlicy, pałeczki duru brzusznego, epifity, przecinkowce, bakterie cholery i inne wirusy szkodliwe dla naszego organizmu, a także jest doskonałym środkiem profilaktycznym przeciw infekcyjnym chorobom jelitowym, przeciw silnym i chronicznym biegunkom.
Antylipidowe i antyzakrzepowe działanie oleju czosnkowego: olej czosnkowy może zmniejszać lipoproteiny niskiej gęstości, zwiększać ilość lipoprotein wysokiej gęstości. Składniki oleju czosnkowego silnie kontrolują nagromadzanie trombocytów i wykazują profilaktyczne działanie, jeśli chodzi o procesy zakrzepowe. Regularne stosowanie oleju czosnkowego może zapobiec powstawaniu chorób sercowo naczyniowych. Zapobieganie chorobom nowotworowym. Olej czosnkowy może tłumić powstawanie aminy kwasowo- azotawej (substancja sprzyjająca powstawaniu nowotworu), tłumi wzrost i rozwój komórek nowotworowych. Czosnek jest także bogaty w selen, karoten, a te substancje również odgrywają dużą rolę w zapobieganiu powstawania nowotworów w organizmie.