czwartek, 2 lutego 2012

Niebezpieczne zakwaszenie organizmu

Krew zdrowego człowieka ma odczyn lekko zasadowy, a wartość pH krwi waha się pomiędzy 7,35 a 7,45. Organizm posiada system regulacji, który utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Do jego sprawnego działania potrzebne są sprawne płuca, które wydalają nadmiar dwutlenku węgla oraz sprawne nerki, które wydalają kwasy. Ważne jest również dostarczanie organizmowie składników mineralnych o działaniu zasadowym, które znajdują się głównie w owocach i warzywach.

Siła kwasotwórcza produktów mięsnych jest znacznie silniejsza niż zdolność alkalizowania warzyw i owoców. Dlatego ilość tych drugich powinna przeważać w diecie. Jeśli nie dostarczymy wystarczającej ilość pierwiastków zasadotwórczych, organim będzie je pobierać z rezerw. Np. zuzycie rezerw wapńa powoduje osteoporozę, zaś zużycie rezerw magnezu wywołuje rozdrażnienie, irytację i brak odporności na stres.

Z wiekiem rezerwa alkaliczna się zmniejsza, zaś kwasy nie mogą być wystarczająco neutralizowane i zaczynają się odkładać w tkankach. Komórki nowotworowe dobrze rozwijają się tylko w środowisku kwaśnym.

Objawy zakwaszenia

Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

Czynniki sprzyające zakwaszeniu

- Nadwaga i brak ruchu.
- Zwiększenie spożycia białka zwierzęcego, węglowodanów, tłuszczu i cukru, a niewystarczające spożycie owoców i warzyw.
- Kawa, alkohol i papierosy.
- Nadmierna fermentacja jelitowa spowodowana niewłaściwą dietą.
- Częste kuracje odchudzające.
- Picie zbyt małej ilości płynów.
- Stres i szybkie tempo życia oraz nadmierny wysiłek.
- Skutki uboczne niektórych leków.
- Niektóre choroby i zatrucia.
_______________________________________________________________________________________________________

Program odkwaszenia organizmu

Etap I - oczyszczenie organizmu z toksyn

- więcej pić, wprowadzic do jadłospisu wodę i sok z cytryny
- stopniowo zrezygnować z napojów zakwaszających organizm jak: kawa (także bezkofeinowa) mocna herbata, alkohol jak piwo, wino, wódki, napoje gazowane, koktaile mleczne, woda słodzona sztucznymi słodzikami, napoje owocowe w kartonach, mleko krowie. Kawa powoduje utratę wapnia. Kawa i mocna herbata powodują spowolnienie działania organizmu w sferze umysłowej i fizycznej.
- stopniowo zrezygnować ze spożywania substancji przeciwodżywczych jak: papierosy, fast food, słodycze, jedzenie przetworzone, błyskawiczne, produkty "dietetyczne", cukier Do substancji przeciwodżywczych można zaliczyć także potrawy smażone, pieczone na grillu, szczególnie przypalone, które potęgują szkody wyrządzone przez wolne rodniki.
- pić duzo wody, najlepiej niegazowaniej wody mineralnej (wybrać wodę, gdzie jest jaknajwyższa proporcja magnezu w stosunku do wapnia, unikać wód sztucznie słodzonych).
- ostrożnie podchodzić do leków bez recepty.
- pić do woli (zastąpić niezdrowe napoje): rooibos, zieloną herbatę, herbaty ziołowe, soki owocowe domowej roboty.
Zielona herbata zawiera silne przeciwulteniacze, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Zwalczają wirusy, spowolniają proces starzenia, obniżają ciśnienie krwi, zwalczają raka.

Etap II - zwiększenie rezerw zasadowych

- ograniczenie spożycia przenicy i zastąpienie jej innym zbożem.
- zwiększenie spożycia owoców i warzyw.
- zastąpienie mleka krowiego mlekiem sojowym lub ryżowym.
- zastąpienie serów krowich serem owczym lub kozim.

Etap III - utrzymanie równowagi

- zwiększenie ilości owoców.
- przestawić się tak aby 75% pożywienia stanowily pokarmy zasadowe, a 25% kwasotwórcze.
- wykluczyć niezdrowe tanie jedzenie.
- zwiększyć ilość potraw niegotowanych.
- 15% diety mogą stanowić białka.
_______________________________________________________________________________________________________

Produkty zasadotwórcze

- awokado.
- melon kantalup.
- grapefruit.
- fasolka szparagowa.
- cytryny i limonki.
- pomidory.
- woda z cytryną.

Niektóre pokarmy kwastotwórcze mają dobry wpływ na zdrowie

- sok z marchwi i buraków usuwa kwaśnie złogi z wątroby, nerek, pęcherza moczowego.
- sok z kapusty usuwa złogi kwaśnie z błony śluzowej żołądka i jelit oraz zawiera witaminę C.
- indyk - doskonałe źródło białka o niskiej zawartości tłuszczu, bogate w selen, cynk i witaminy grupy B.
- drób z hodowli organicznych - doskonałe żródło bialka o niskiej zawartości tłuszczu, bogate w witaminy grupy B, selen i fosfor.
- pestki słonecznika - bogate w witaminę E, które neutralizuje wolne rodniki.
- płatki owsiane - źródło błonnika beta-glikan, który zmniejsza poziom cholesterolu.
- soczewica zawiera żelazo, potas, kwas foliowy.

[Materiał źródłowy pochodzi ze strony: tiens.zdrowienatopie.pl].