czwartek, 31 maja 2012

Jak produkt na bazie ekstraktu z mrówek może pomóc w leczeniu cukrzycy?

Preparat z ekstraktu z mrówek jest doskonałym środkiem dla całego organizmu, tradycyjnym lekarstwem dla poprawy pracy nerek. Współczesne badania naukowe dowodzą, że mrówki stanowią skarbnicę pożytecznych substancji, zaopatrują organizm ludzki w szereg niezbędnych mikroelementów, aminokwasów, witamin, regulują procesy wydzielania wewnętrznego, poprawiają przemianę materii, stymulują funkcję komórek beta, podwyższają aktywność insuliny i zapobiegają powstawaniu przeciwciał insuliny. Preparat posiada także podwójne regulujące odporność działanie, właściwość aktywizowania obojętnych komórek (Ts.), hamowania powstawania szkodliwych dla organizmu antyciał, podwyższania aktywności dysproporcji peroksydazy w surowicy, aktywności utleniającego enzymu glutationu, efektywnego niszczenia wolnych rodników i poprawia drożność błony komórkowej. Jednym z głównych objawów cukrzycy jest osłabienie. W ostatnich czasach znacząco zwiększył się procent zachorowalności na cukrzycę 2-go stopnia u ludzi w wieku powyżej 40 lat, czego przyczyną jest starzenie się organizmu. Chińska medycyna uważa, że główne przeznaczenie nerek to gromadzenie energii i że główną przyczyną starzenia organizmu jest pogorszenie pracy nerek, a nerki bardzo ściśle związane są z funkcjonowaniem systemu nerwowego i systemu wydzielania wewnętrznego oraz z odpornością. Zachwianie przemiany węglowodanowej w cukrzycy to jeden z objawów niedomagania nerek, inaczej mówiąc, jedną z głównych przyczyn cukrzycy jest niewydolność nerek. W organizmach mrówek znajduje się bogaty zapas cynku, a cynk w organizmie człowieka wchodzi w skład ponad stu rodzajów enzymów, takich jak karboanhydraza, polimerazy kwasu dezoksyrybonukleinowego, peptydazy, fosfatazy. Cynk poprzez regulację aktywności tych enzymów kontroluje i uczestniczy w przemianie węglowodanów, tłuszczów, białek, kwasu nukleinowego, witamin. Tłumi działanie wolnych rodników. Wewnątrz insuliny stabilizuje jej strukturę (przy niedoborze cynku wytrzymałość jej struktury obniża się). Oprócz tego, w procesie destrukcji insulinogenu w insulinie niezbędna jest kataliza karboksylu peptydazy i proteinazy trzustki, karboksyl peptydazy jest potrzebny w stymulacji cynku. Niedobór cynku w organizmie szczurów obniża aktywność enzymów o 50%, zmniejsza ona ilość insulinogenu, z trudnością przechodzi w insulinę i poziom insuliny obniża się. W organizmie chorych na cukrzycę zauważono niedobór cynku. Jeśli z pomocą preparatu na bazie ekstraktu z mrówek zwiększy się ilość cynku, to cynk może aktywizować poziom insuliny.

Ze względu na przepisy Unii Europejskiej preparat "Proszek z dzikich mrówek" nie jest obecnie dostępny w oficjalnej sprzedaży w Polsce.